Jeśli jesteśmy na diecie, nie możemy zapominać o błonniku. Jest to składnik, który nie tylko pomaga w trawieniu pokarmów, ale też absorbuje wodę i syci na bardzo długo. Dlatego warto włączać go do codziennej diety. Błonnik w czym najwięcej?

1. Jabłka

Ale tylko te ze skórką! To właśnie ona jest źródłem cennego błonnika, który jest tak potrzebny w codziennej diecie. Wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, żeby zapewnić sobie solidną dawkę tego składnika.

2. Kasza bulgur

Pyszny zamiennik klasycznych ziemniaków. Ma aż 5 gramów błonnika w porcji i będzie doskonałym urozmaiceniem zwykłego obiadu.

3. Fasola i groch

Mają one nie tylko dużo błonnika, ale też białko, które jest niezbędne w diecie wegetariańskiej. Warzywa strączkowe to też prawdziwa bomba witaminowa.

4. Truskawki

Pyszna i niskokaloryczna przekąska! Warto po nie sięgać, kiedy są w sezonie, bo poza nim mogą być bardzo drogie. Będzie to dobra alternatywa dla słodyczy, która nie pójdzie nam w biodra.

Oprócz tego, błonnik znajdziemy też w produktach zbożowych (najlepiej tych z pełnego ziarna) i orzechach, więc je też warto włączać do codziennej diety.