Wiecznie nadęty brzuch, nieznośny ból głowy, opuchlizna na twarzy, wysypki w różnych miejscach na ciele oraz częste wizyty w toalecie brzmią nieprzyjemnie, ale bardzo znajomo dla niektórych osób. Rozdrażnienie spowodowane dokuczliwymi przypadłościami powoduje chęć poprawienia sobie humoru słodką przekąską. Niestety pierwszym odruchem wielu, wcale nie jest w takiej sytuacji sięgnięcie po soczysty owoc a tymbardziej po jakiekolwiek warzywo. Najczęściej wybieramy chrupiący wafelek, drożdżówkę z najbliższej cukierni lub po prostu tabliczkę czekolady. Wtedy okazuje się, że zamiast pomóc, pogorszymy tylko nasze dolegliwości. Warto zastanowić się w takim razie czy przyczyną może być nietolerancja laktozy lub glutenu.

 

Genialnym i satysfakcjonującym w takiej sytuacji rozwiązaniem okazuje się być ciasto bez glutenu i laktozy. Smaczne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie ma sensu katować się niepotrzebnymi dietami, polegającymi jedynie na jedzeniu sałaty z kiełkami. Taka praktyka prowadzi jedynie do frustracji i jeszcze gorszego samopoczucia niż dotychczasowe. Dlaczego więc mielibyśmy odmawiać sobie tej przyjemności i nie skorzystać z dostępnych, wypróbowanych i doskonałych przepisów na ciasto bez glutenu i laktozy. Gwarantuję, że po skosztowaniu ciężko byłoby komukolwiek powrócić do starych nawyków sięgania po jakąkolwiek przekąskę byle by była słodka.